„Topografia” succesului, sau cum a ajuns AMD Topografie, în doar opt ani, să joace în liga celor mari

Mihai Diță este imaginea perfectă a antreprenorului de succes. A pornit o afacere bazată pe pasiunea și cunoștințele sale.

Altfel decât cei mai mulți dintre antreprenorii din ziua de azi care se lansează în afaceri ce nu au nicio legătură cu pregătirea lor. Mihai Diță face ce știe mai bine să facă, ceea ce a învățat și ceea ce îi place: topografie.

În numai opt ani de zile, pornind de jos, de la statutul de simplu muncitor topograf, a ajuns să managerieze una dintre cele mai importante firme de topografie din Transilvania și, probabil, cea mai importantă din județul Cluj. Altfel spus, AMD Topografie a ajuns, într-un perioadă de timp relativ scurtă, să devină un jucător important în liga celor mari. „AMD Topografie nu mai este doar un pește mic între alți pești mici. Este peștele cel mic între foarte puținii pești mari și sunt convins că în cel mai scurt timp va deveni și AMD Topografie un pește mare”, spune Mihai Diță.

În 2001, la numai un an de la terminarea liceului, Mihai Diță s-a angajat ca muncitor topograf. A făcut Școala Posticeală de Topografie, iar apoi a absolvit Facultatea de Topografie Minieră din cadrul Universității din Petroșani, prima facultate de topografie acreditată din România.

În primul an și jumătate, ca simplu muncitor topograf, a bătut la picior toate dealurile din jurul Clujului cu o riglă topografică de 4 metri și zece kilograme în spate.

A învățat multe, a câștigat experiență, a început să dezlege secretele meseriei, dar a ajuns și la concluzia că lucrurile pot fi făcute mai bine, așa cum le gândea el. Astfel că, în 2007, Mihai Diță își deschidea propria firmă de topografie și cadastru. Primele contracte au fost încheiate pentru realizarea unor planuri topografice pe suprafețe de peste 160 hectare.

În 2009, când se construia autostrada Transilvania, AMD Topografie a dat, cu adevărat, prima probă de foc, pe care, de altfel, a trecut-o cu succes: relocarea unui depozit de materiale periculoase, reziduurile fostei Uzine Chimice de la Turda. AMD Topografie a fost cea care a realizat măsurătorile topo, atât la vechiul depozit, cât și la noul amplasament, și a întocmit planurile topografice. A fost o lucrare pretențioasă, riscantă, dar câștigurile au fost pe măsură: o experiență valoroasă și un capital de imagine pe care Mihai Diță l-a câștigat meritat.

Din anul 2012, numărul lucrărilor s-a dublat de la un an la altul. Și, tot anual, AMD Topografie are câte o lucrare de mare anvergură, pe suprafețe mari și foarte mari, de peste 150-200 hectare.

În 2014, AMD Topografie a gestionat, simultan, patru lucrări de anvergură: PUG-ul de la Băișoara și întabularea a trei sectoare ale coridorului de autostrada Turda-Sebeș, lotul 4. În același timp a onorat și peste 200 de lucrări mai mici, la persoane fizice.

„Anul trecut am făcut investiții de 40.000 euro în aparatură performantă și personal calificat și am devenit singura firma din Turda care are certificat ISO pe Managementul Calității și singura firmă de topografie care are cinci ingineri topografi angajați. Intenționez să accesez un minimis 200.000 de euro prin fonduri europene. Dacă reușesc, cu acei bani vom achiziționa aparatură de ultimă generație, aparate GPS, un scanner 3D și atunci, da, voi putea spune că AMD Topografie va fi una dintre cele mai importante firme de topografie și cadastru la nivel național”, declară Mihai Diță.

AMD Topografie a efectuat lucrări în toată Transilvania, în Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Hunedoara, Jibou, Sibiu, Copșa Mică. Firma colaborează cu dezvoltatori imobiliari, cu autoritățile locale, cu diverse firme și instituții, dar peste 80% dintre contracte sunt încheiate cu persoane fizice.

Societatea execută documentații cadastrale pentru întabulări terenuri/case/apartamente, alipiri/dezmembrări/parcelări, modificări limite și suprafețe, obținere autorizație de construire, trasări limite și construcții, dar și documentații topografice pentru topografie de șantier sau proiectare în construcții, atât în județul Cluj, cât și în celelalte județe din țară.

„Oamenii apelează la firma noastră pentru întabulări, alipiri, dezmembrări, planuri topo pentru autorizația de construcție, trasări ale construcției, trasări de limite de proprietate și diverse litigii pe tema dreptului de proprietate, iar noi ne străduim să oferim cele mai bune soluții”, precizează managerul AMD Topografie, Mihai Diță.

În luna iulie a acestui an, AMD Topografie a inaugurat sediul firmei din Turda, considerat unul dintre cele mai modern sedii al unei firme de topografie din județul Cluj.

O poveste de succes cu… nume și adresă:

AMD Topografie – Turda, str. Dr. Ioan Rațiu nr. 41. Telefon: 0745 812 158. Email: office@amdtopografie.com