Stefan W. Hell, laureat Nobel în chimie, acceptă titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Laureatul Premiului Nobel pentru chimie în 2014, Stefan W. Hell, acceptă de Doctor Honoris Causa al UBB.

Cetăţean german de origine română, Stefan W. Hell va veniîn România în vara anului viitor pentru a i se va conferi titlul. 

Propunerea a fost făcută de reprezentanţii facultăţii de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai”. În cadrul acesteia, la Institutul de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Ştiinţe, există o echipă de cercetători care foloseşte un microscop de fluorescenţă -unicat în România- identic cu cel pe care a lucrat Stefan Hell. Instrumentul a costat 350.000 de euro, iar anul acesta se vor face eforturile necesare pentru completarea lui până la nivelul ultimelor descoperiri, pentru care Stefan W. Hell a fost distins cu Premiul Nobel. Achiziţionarea componentelor va costa aproximativ 300.000 de euro.

„Este o bucurie să ştim că el a luat premiul Nobel fiind născut aici şi unul dintre absolvenţii de şcoală din România. Am făcut propunerea să fie făcut Doctor Honoris Causa al UBB. El a acceptat şi sigur că pentru noi este extraordinar acest lucru, ştiut fiind faptul că un laureat Nobel nu mai are nevoie de titluri”, a declarat Simion Simon, directorul la Institutul de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Ştiinţe.

Stefan W. Hell a primit în octombrie anul trecut Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente. Stefan W. Hell este cetăţean german de origine română, născut la Arad.