Premierul Irakului spune că distrugerea Marii Moschei din Mosul reprezintă înfrângerea Statului Islamic

Premierul irakian Haider al-Abadi a declarat că distrugerea de către Statul Islamic a moscheii istorice al-Nuri din Mosul este o recunoaștere a înfrângerii grupării jihadiste.

„Bombardarea de către Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic — n.red.) a minaretului al-Hadba și a moscheii al-Nuri este o declarație oficială a înfrângerii lor”, a scris acesta pe Twitter.

Jihadiștii au aruncat, ieri, în aer moscheea, în contextul în care forțele irakiene sprijinite de SUA fac eforturi intense de a disloca Statul Islamic din ultima zonă aflată sub controlul său în fostul bastion de la Mosul. În ultimele săptămâni, forțele guvernului irakian au eliberat mai multe cartiere din vestul Mosulului, împingându-i pe jihadiștii Statului Islamic într-o zonă mică, dar intens populată, din oraș.

Moscheea al-Nuri, care datează din secolul al XII-lea și care este cunoscută și sub denumirea de Marea Moschee, a primit numele după Nour al-Din Zanki, conducătorul sunnit musulman care a dispus construirea sa. Deși semnificația sa istorică este dată de faimosul minaret înclinat, numit al-Hadba sau ”Cocoșatul”, moscheea are o importanță simbolică pentru ambele tabere ale conflictului.

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a avut prima sa apariție publică în 2014 la moscheea al-Nuri, care a fost văzută ca o declarație oficială pentru autoproclamatul califat din Irak și Siria.

Coaliția condusă de SUA a respins acuzația adusă de Statul Islamic conform căreia moscheea ar fi fost distrusă într-un atac aerian american. „Responsabilitatea pentru acest act de devastare aparține clar ISIS, iar noi continuăm să îi sprijinim pe partenerii noștri irakieni în aducerea acestor teroriști în fața justiției”, a declarat general-maiorul Joseph Martin, care comandă forțele terestre în cadrul coaliției. „Totuși, bătălia pentru eliberarea orașului Mosul nu este finalizată”, a spus Martin.