Papa Francisc va primi un rozariu de 540 de kilograme cu prilejul vizitei sale la Fatima

Un rozariu, cântărind 540 de kilograme și având o înălțime de 26 de metri, a fost realizat de artista portugheză Joana Vasconcelos pentru a fi dăruit papei Francisc.

Ocazia o va reprezenta vizita Sanctităţii Sale, în data de 12 mai, la sanctuarul de la Fatima, cu prilejul aniversării a o sută de ani de la prima apariție a Fecioarei.

Rozariul intitulat ”Suspensión” a fost instalat, ati, la intrarea în biserica Santisima Trinidad, din Fatima, și va fi iluminat cu prilejul intrării sfântului părinte în acest lăcaș în data de 12 mai. Lucrarea realizată cu prilejul centenarului este formată din piese albe și amintește de rozariul din mărgele albe pe care Fecioara îl ținea în mână la prima sa apariție la Fatima. Acest obiect religios a devenit indispensabil pentru toți pelerinii care vin la Fatima, indiferent de condiția și proveniența lor socială, cultural sau geografică.

În octombrie anul trecut, papa Francisc a confirmat că se va deplasa în Portugalia în cursul acestui an la marele pelerinaj anual de la Fatima, localitate aflată la 130 de kilometri de Lisabona. După papa Paul al VI-lea în 1967 și papa Ioan Paul al II-lea în 1982, papa Benedict al XVI-lea a fost cel de-al treilea suveran pontif care a participat la pelerinajul de la sanctuarul catolic de la Fatima, în 2010, unde a fost întâmpinat de circa 500.000 de credincioși

Vizita papei Francisc, din 12 și 13 mai, va marca aniversarea centenarului de la prima apariție a Fecioarei din Fatima. Conform tradiției catolice, Fecioara Maria s-ar fi arătat de sașe ori în fața a trei copii păstori, prima oară la 13 mai 1917. Francis Marto și sora sa, Jacinta, au murit la trei ani de la apariții, la vârsta de 10 și, respectiv, 9 ani. Al treilea copil vizionar, Lucia de Jesus dos Santos, a devenit călugăriță și a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul său de beatificare se află încă în etapa de definire.

Fecioara a arătat copiilor viziuni -Cele trei secrete de la Fatima- privind sfârșitul Primului Război Mondial, izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial și ”reconversia” Rusiei comuniste la creștinism. Cel de-al treilea secret a fost dezvăluit abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea, pe atunci papă, care a declarat că viziunea era o profeție a tentativei sale de asasinare din 1981.