Noul consilier al preşedintelui Moldovei pentru relația cu diaspora are și cetățenia română

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a numit-o, prin decret prezidențial, pe Cristina Buga, în funcția de consilier al său pentru relațiile cu diaspora.

Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Igor Dodon pledează ca persoanele cu funcții de răspundere în instituțiile de conducere ale statului să dețină doar cetățenia Republicii Moldova.

Se pare că Dodon a fost într-atât de impresionat de CV-ul Cristinei Buga încât nu a mai contat faptul că aceasta deține, pe lângă cetățenia moldoveană, și pe cea română. Cristina Buga a locuit peste zece ani în Franța, și-a făcut studiile la Universitatea „Pierre Mendes France” din Grenoble și a obținut masteratul în economie internațională și doctoratul în științe economice la Universitatea din Grenoble. Timp de mai mulți ani, Cristina Buga a activat ca profesor asociat în științe economice la Universitatea din Grenoble și cercetător asociat în afaceri internaționale la Universitatea din Pretoria.

Candidatura Cristinei Buga, care a întrunit mai multe criterii esențiale, a fost selectată în urma unui concurs la care au fost depuse peste 100 de dosare, indică Igor Dodon într-o postare pe Facebook. Una dintre primele misiuni ale Cristinei Buga este organizarea, în cadrul vizitei lui Igor Dodon de săptămâna viitoare în Turcia, a unei întâlniri cu reprezentanții diasporei moldovenești din Istanbul.