Bistriţa-Năsăud: 38 de urşi bruni au fost ucişi în sezonul de vânătoare 2014-2015

Un număr de 38 de urşi bruni au fost împuşcaţi în sezonul de vânătoare 2014-2015 în pădurile din judeţul Bistriţa-Năsăud.

La aceştia se adaugă 16 lupi şi 25 de pisici sălbatice, potrivit unui comunicat remis, azi, de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului.

Urşii, lupii şi pisicile sălbatice fac parte din rândul speciilor protejate, dar pentru anul trecut s-a obţinut o derogare. „Odată cu încheierea sezonului de vânătoare 2014-2015 a fost realizată şi centralizarea datelor referitoare la exemplarele de specii strict protejate recoltate de gestionarii de fonduri cinegetice de pe raza judeţului. Astfel, din plafonul maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2014-2015 aprobat prin Ordinului nr. 1575/2014 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, respectiv 41 exemplare din specia urs, 25 exemplare din specia lup şi 23 exemplare din specia pisică sălbatică, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost recoltat un număr de 38 exemplare de urs, 16 exemplare de lup şi 12 exemplare de pisică sălbatică”, se arată în comunicat.

Numărul urşilor bruni din pădurile bistriţene este în creştere în ultimii ani, potrivit evaluărilor efectuate de către specialişti. Verificările în teren din acest an au arătat că există 484 de exemplare de urs brun, 211 de lup, 65 de râs şi 325 de pisică sălbatică.

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de către cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmise de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. La aceste acţiuni, pe lângă gestionarii fondurilor cinegetice şi personalul de specialitate, au participat şi reprezentanţi ai Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud.

Potrivit APM, efectivele considerate optime pentru aceste specii sunt de 156 urşi bruni, 70 lupi, 30 râşi şi 116 pisici sălbatice, datele arătând că numărul exemplarelor existente este triplu în cazul urşilor şi lupilor şi dublu în cazul râşilor şi pisicilor sălbatice.