Afara-i vopsit gardu’, înăuntru leopardu’! Blocurile lui Sorin Dan vor “dospi” 12 etaje în plus!

 

În zona străzilor Calea Turzii-Mozart-Mikszath Kalman-Plaiuri s-a început construcția a zece imobile.

Anunţul cu datele obiectivului asigură trecătorii că cinci dintre ele vor avea un regim de înălţime P+12, iar celelalte cinci P+5.

Chiar şi aşa, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă, terenul pe care urmează să se ridice cele zece blocuri se află într-o zonă de case unde regimul de înălțime al construcțiilor ar trebui să fie cu mult sub cei 28 de metri aprobați de Primăria Cluj-Napoca. Proaspătul dezvoltator imobiliar, Sorin Dan, a obţinut însă autorizațiile de construire fără nicio problemă, iar lucrările au demarat efectiv. Aprobarea a fost dată de consilierii locali tocmai la sfârşitul anului trecut, cu ocazia votării PUG-ului.

Surse demne de încrede vin să confirme că ilegalitățile și abuzurile în cazul acestui proiect imobiliar sunt departe de a se termina. De intrat în legalitate nici vorbă.

Recent, aceeaşi locuitori revoltaţi au aflat că încălcările flagrante de lege pe care le comite dezvoltatorul imobiliar Sorin Dan, evident în cârdăşie cu autorităţile locale şi cele de control, va culmina cu una de neimaginat. Anunțul cu datele obiectivului a rămas neschimbat, însă acesta nu reflectă ceea ce urmează să confirme o realitate viitoare. Cele cinci blocuri cu regimul de înălţime P+12 vor „dospi”, la momentul potrivit, până la regimul de înălţime P+24!!! Practic, un regim de înălţime oricum depăşit, va fi dublat.

Am aflat că, de fapt, cinci blocuri vor fi de S+P+24 etaje! Sursele fiind echipa de avocaţi pe care dorim, locuitorii din zonă, să-i angajăm pentru a contesta regimul de înălţime al acestor clădiri. Noi nu vrem să oprim construirea acestor blocuri, ci să contestăm regimul de înălţime într-o zonă veche de case. Dar, din tăcerea autorităţilor tindem să credem că acest investitor are susţinerea consilierilor locali şi nu îl poate opri nimeni în finalizarea acestor obiective”, a declarat un grup de rezidenți ai cartierului Andrei Mureșanu, deciși să oprească ilegalitățile și abuzuri în acest caz.

Se pare ca Inspecția de Stat în Construcții a făcut o vizită pe șantier. Efectele vizite, însă, nu se văd, așa cum, deși gornistul.ro a mai scris despre acest subiect, nici Primăria Cluj-Napoca nu a luat vreo măsură.

Problemele la acest nou proiect imobiliar au apărut încă din prima zi. Potrivit specialiștilor, în cazul unui ansamblu imobiliar de o asemenea amploare, se impune obligativitatea realizării unui număr de cinci căi de acces la lucrare. În fapt, există o singură cale de acces, din str. Plaiuri. Strada Plaiuri a fost modernizată de Primăria Cluj-Napoca şi dimensionată pentru trafic uşor şi nu pentru trafic greu, cu autobasculante de 20-30 de tone care au început să treacă zilnic cu material din excavaţii şi materiale de construcţii.

Oamenii au protestat că, în urma traficului neîntrerupt al autovehiculelor de mare tonaj, prin transmiterea de vibraţii, au început să apară fisuri, crăpături sau alte forme de degradare ale caselor din zonă. Totodată, sunt afectate şi restul străzilor din cartier care au acelaşi regim de utilizare, fiind dimensionate pentru trafic uşor sau trafic semigreu ocazional sau excepţional.

„Gata, s-a terminat cu una dintre cele mai vechi şi liniştite zone de case din Cluj-Napoca. Pe Sorin Dan, pe cei din Primăria Cluj-Napoca, pe cei din Consiliul local nu îi interesează nicio normă urbanistică. Nici regimul de înălţime, nici distrugerea reţelei stradale şi, implicit, a rețelelor de canalizare, apă, gaz, pentru modernizarea cărora Primăria a cheltuit milioane de euro. Bani luați din buzunarele contribuabililor. Iar pentru repararea şi întreţinerea lor va trebui ca aceeași contribuabili să scoată alți bani din aceleași buzunare. Probabil, majorând taxe”, a declarat un rezident din zonă.

Potrivit Forbes, averea lui Sorin Dan este situată la 9-10 milioane de euro.

Cristian Bara